Presentatie omgevingsanalyse van de politie.

Presentatie omgevingsanalyse van de politie.

Op de wijknetwerkvergadering van 30 oktober 2023 presenteerde twee onderzoekers van de politie, aspirant agenten in opleiding Harry en Quincy, hun onderzoek: "Omgevingsanalyse Batau Zuid".   Doel van het onderzoek is op basis van meldingen, incidenten en criminaliteitsgegevens in en over Batau Zuid, gegevens te verzamelen en adviezen te formuleren voor zowel bewoners als beleidsmakers.   Alles ter verhoging van de veiligheid en wooncomfort.

Download de presentatie.
Download ook de samenvatting veiligheidstips ter voorkoming van, - en na te zijn opgelicht.

presentatie omgevingsanalyse

presentatie omgevingsanalyse

presentatie omgevingsanalyse

presentatie omgevingsanalyse

presentatie omgevingsanalyse

presentatie omgevingsanalyse

presentatie omgevingsanalyse

presentatie omgevingsanalyse

presentatie omgevingsanalyse

presentatie omgevingsanalyse


Veiligheidstips van de politie

Van de politie.

Op de wijknetwerkvergaderingen is ook altijd de politie aanwezig.  Onze wijkagenten Wietse Hamming en Janien Haars doen dan verslag over de veiligheid in onze wijk.  Deze keer twee zaken welke zij onder onze aandacht brachten en van groot belang zijn voor onze veiligheid:

1. Fietsendiefstal van met name elektrische fietsen met de
    "Poolse sleutel"

2. Algemene voorlichting voor senioren verminder het risico
    om slachtoffer te worden door het in acht nemen van bepaalde
    gedragsregels.


Fietsendiefstallen.
De politie constateert de laatste tijd steeds meer fietsdiefstallen van met name elektrische fietsen.  Het fietsendiefstal-gilde beschikt sinds enige tijd over een stuk gereedschap waarmede de,  als zeer veilig bekend staande AXA sloten, makkelijk geopend kunnen worden.

Dit stuk gereedschap staat bekend onder de naam "Poolse sleutel".  Zie afbeeldingen hieronder. De poolse sleutel wordt met enige kracht in het slot geduwd en daarna met een wringijzer rondgedraaid.  Het slot springt open en ook een eventueel insteek kettingslot komt dan vrij. 

Een directe veiligheidsmaatregel die u kunt nemen is om de fiets, behalve met het AXA fietsslot, ook nog vast te zetten met een ketting welke een EIGEN goede kwaliteit (hang)slot heeft.  Dus NIET de de ketting met pen gebruiken die je in het AXA slot steekt; want die komt gelijktijdig vrij als de dief het slot forceert!   De dief moet dan met twee verschillende sloten aan de slag.   Let erop dat u de ketting door het frame haalt en niet door een makkelijk los te nemen onderdeel van de fiets, bijv het voorwiel.   Anders loopt u kans met enkel uw voorwiel thuis te komen...

Volgens artikelen op het internet heeft AXA het probleem onderkend en de nieuwste AXA sloten kunnen niet meer geopend worden met de "Poolse sleutel".   Maar daar heeft U met een wat ouder AXA slot natuurlijk niets aan...

Impressies Poolse sleutel:

https://www.nieuwegeinsewijken.nl/batau-zuid/upload/afbeeldingen/poolsesleutel.pnghttps://www.nieuwegeinsewijken.nl/batau-zuid/upload/afbeeldingen/polenschlussel-peugeot.jpghttps://www.nieuwegeinsewijken.nl/batau-zuid/upload/afbeeldingen/polenschlussel-2.jpg


Voorlichtingsfolder senioren en veiligheid.  Maar onderstaande adviezen gelden eigenlijk voor iedereen...

https://www.nieuwegeinsewijken.nl/batau-zuid/upload/bestanden/folder-politie-senioren-veilig.pdf

Voorlichting inbraakpreventie

Inbraakpreventie
Nieuwegeiners zijn met enige regelmaat slachtoffer van inbraak.  Wat kunt u doen om de kans zo klein mogelijk te maken door inbrekers bezocht te worden?   

Op 31 oktober 2013 gaven Marleen, Linda en Wietse namens de gemeente en de politie, een voorlichting inbraakpreventie.
De avond is georganiseerd in samenwerking met wijkplatform Batau-Zuid, gemeente Nieuwegein, en de politie.
Wij waren erbij en hebben voor u de volgende videoregistratie gedaan: