Stiefschouder

'StiefSchouder' voor (stief)ouders van start in Nieuwegein

(Stief)ouders met samengestelde gezinnen ondersteunen elkaar


Houten, 28 februari 2024 - Nieuwegein is een belangrijk welzijnsinitiatief rijker: ‘StiefSchouder'. Dit  is een groep ervaren (stief)ouders, die andere (stief)ouders met samengestelde gezinnen  ondersteunt. Dit kan (stief)ouders helpen om voor zichzelf en hun (stief)kinderen een zo prettig mogelijke thuisomgeving te creëren.
StiefSchouder is een initiatief van Stichting Stiefacademie Nederland in samenwerking met de gemeenten Houten, IJsselstein, Lopik, Vijfheerenlanden en Nieuwegein. Deelname aan StiefSchouder (stiefschouder.nl)  is voor inwoners van deze gemeenten gratis.    

Samengesteld gezin of stiefgezin

Een samengesteld gezin is een huishouden van een ouder met kinderen en een nieuwe partner (met  of zonder kinderen). (Stief)ouders weten dat leven in zo’n samengesteld gezin een uitdaging kan zijn.

Uit cijfers  blijkt dat twee op de drie samengestelde gezinnen binnen enkele jaren weer uit elkaar vallen. Waar de buitenwereld een ‘gezellig nieuw gezin’ ziet, blijkt dat voor de betrokkenen vaak heel anders te voelen. Dan is het fijn om situaties te kunnen bespreken met iemand die weet hoe het is om te leven  in een samengesteld gezin, met alle leuke dingen én de uitdagingen. StiefSchouder koppelt daarom  een ervaren (stief)ouder met een samengesteld gezin aan een andere (stief)ouder.
De StiefSchouders  zijn allemaal vrijwilligers en wonen in de regio, zodat een ‘match’ tussen (stief)ouders letterlijk en figuurlijk nooit ver weg is.  

Oproep aanvragers en vrijwilligers: meld je!

(Stief)ouders met samengestelde gezinnen uit Nieuwegein, die een StiefSchouder zoeken kunnen zich  aanmelden via www.stiefschouder.nl onder het kopje ‘Ik wil een StiefSchouder vinden’. We zijn ook  nog op zoek naar ervaren (stief)ouders die zich voor anderen willen inzetten als StiefSchouder. Zij  kunnen zich aanmelden via www.stiefschouder.nl onder het kopje ‘Ik wil een StiefSchouder zijn’.  

Primeur voor Nieuwegein en omgeving  

StiefSchouder is een landelijk initiatief, maar nu voor het eerst van start gegaan in Houten, IJsselstein,  Lopik, Nieuwegein en Vijfheerenlanden. StiefSchouder is door de gemeenten aangesteld om  samengestelde gezinnen op een zo laagdrempelig mogelijke manier te ondersteunen.   Stichting Stiefacademie Nederland StiefSchouder is een initiatief van Stichting Stiefacademie Nederland, het landelijk expertisecentrum  voor samengestelde gezinnen, voor en door (stief)ouders en professionals.

Karin den Hollander, directeur/oprichter van de Stiefacademie en (mede)auteur van het boek 'De mijne zijn de liefste': “StiefSchouder draagt rechtstreeks bij aan mijn persoonlijke missie en ons stichtingsdoel om het samengesteld gezin tot een optimaal veilige, stabiele en prettige (op)groei- en ontwikkelomgeving te  maken voor kinderen. Ik ben dan ook heel blij met de steun van onder meer het Oranje Fonds en het  Fonds Welzijnswerk, én natuurlijk de vijf gemeenten in Lekstroomgebied, want zij maakten de start van StiefSchouder nu mogelijk.’’

De komende jaren schaalt StiefSchouder op naar een team van  StiefSchouders voor (stief)ouders met samengestelde gezinnen in heel Nederland.

////

https://www.nieuwegeinsewijken.nl/batau-zuid/upload/afbeeldingen/stiefschouders-onder-een-dak.jpg

« wijkberichten overzicht