Uitnodiging ideeënmarkt op 18 april.

Uitnodiging ideeënmarkt Nieuwegein 

Heb je een idee om onze gemeente nog mooier, leuker, levendiger of op een andere manier beter te maken? De Nieuwegeinse raadsleden zijn erg benieuwd naar jouw ideeën en hebben budget om de ideeën die hen aan spreken uit te laten voeren. Dien je idee in en ga op 18 april met de Nieuwegeinse raad in gesprek op de ideeënmarkt.  Worden raadsleden enthousiast en is jouw idee uitvoerbaar? Dan wordt het idee ook echt uitgevoerd! 

Over wat voor ideeën hebben we het?  
Jouw idee mag overal over gaan, maar het is wel belangrijk dat de gemeenteraad over de uitvoering van het idee gaat. Zo valt een losse stoeptegel of verbreding van de A2 niet onder de verantwoordelijkheid van de raad. Een blindenpad in het park of een jeu de boulesbaan wel!   De gemeenteraad is er voor alle inwoners van Nieuwegein. Jouw idee moet een idee zijn waar alle inwoners van Nieuwegein, of de inwoners van een bepaalde buurt, van kunnen profiteren. Het is dus niet de bedoeling dat je een idee indient om jouw eigen tuin mooier te maken.  

Het is goed om na te denken of jouw plan wel echt uitgevoerd kan worden. Er is budget om ideeën van onze inwoners uit te voeren, maar natuurlijk is dat budget een keer op. Verder zijn er regels waar de gemeente zich aan moet houden. Ook is het belangrijk om niet de verwachting te hebben dat jouw plan direct na de avond uitgevoerd gaat worden. Dat kan enige tijd duren. Tot slot is het belangrijk dat de raad er niet kort geleden al een besluit over genomen heeft.  Twijfel je toch nog over jouw idee? Neem dan contact op met de griffie

Ik heb een idee, hoe deel ik dit met de raad? 
De eerste stap is dat je het idee opgeeft via het formulier op de website van de gemeente. Vervolgens nemen wij contact met je op ter verdere informatie en, als je dat wenst, om over jouw idee te praten. De tweede stap in het indienen van een idee is dat je van harte welkom bent op de ideeënmarkt op 18 april. 

Hoe werkt de avond zelf?  
Op de avond van 18 april ga je in gesprek met de raadsleden over jouw idee. Je hoeft jouw idee dus niet voor een groep te presenteren. Je gaat met de raadsleden in gesprek over waarom nou juist jouw idee belangrijk is om uit te voeren. 

Wat gebeurt er na de avond?  
Als één of meerdere raadsleden enthousiast worden over jouw idee nemen zij contact met je op en schrijf je samen met hen een zogenoemde motie. Een motie is een officieel voorstel waarmee jouw idee wordt besproken in een vergadering van de gemeenteraad. Deze motie wordt een laatste keer op de haalbaarheid getoetst en daarna officieel ingediend in de gemeenteraad.  

Hoe verloopt de uitvoering van het idee?
Als een meerderheid van de gemeenteraad de motie steunt krijgt de gemeente de opdracht om jouw idee uit te voeren. Wees er wel van bewust dat tussen het aannemen van de motie en de uitvoering ervan er, afhankelijk van het idee, enige tijd tussen kan zitten. Natuurlijk houdt de gemeente jou op de hoogte bij de uitvoering van jouw idee.  

Kan ik ergens inspiratie opdoen? 
Hoewel het de eerste keer is dat Nieuwegein een ideeënmarkt organiseert, bestaat het concept op meer plekken. Zo hebben de gemeenten Hollands Kroon, Zaanstad, Zeewolde en Lelystad goede ervaringen met ideeënmarkten. Kijk hier ook eens naar de ingediende ideeën ter inspiratie.   

« nieuws overzicht