De sterzapper van Batau

Henk Valkenet de sterzapper van Batau.

Henk, gepensioneerd schooldirecteur van "de Tweeklank" is zo'n "eenvoudige jongen" welke grootse dingen doet voor de buurt.  Hij houdt de straten en plantsoenen schoon van allerlei zooi welke wij, nou ja, niet u en ik natuurlijk, maar al die anderen(...) op straat werpen en niet de moeite nemen het even in een afvalbak te gooien.  Wist u dat één sigarettenpeuk acht liter water vervuild?   En daar liggen er veel van op straat!

Henk is een ZAPPER, ZAP staat voor "Zwerf Afval Pakker".   Zappers kunnen zich registreren bij de gemeente, dat levert dan jaarlijks een borreltje met een bitterbal op, verder is het volledig vrijwilligerswerk.   Maar als zelfstandige zapper heeft hij zich nooit aangesloten bij die club.

img-5823a.jpg
Henk aan het werk op de Batauweg.

Het begin van de corona uitbraak was ongeveer het moment waarop hij tijdens zijn dagelijkse wandelingen zich realiseerde dat ie zich meer nuttig kon maken tijdens de wandeling dan alleen de lichaamsbeweging.  Onder het motto "mijn leefgebied gaat veel verder dan alleen mijn achtertuin" begon Henk de buurt schoon te maken.   Inmiddels behelst zijn werkgebied geheel Batau, van de brandweerkazerne tot aan Galecop.   Het gereedschap is eenvoudig: een hesje, handschoenen, een grijper, een ring (voor de afvalzak), een sloothaak en veel, heel veel vrije tijd...

Het hesje is nog een souvenir uit zijn actieve schooltijd.   Hij motiveerde zijn leerlingen zo sterk dat ze enthousiast een zapper groepje oprichtten.   De gemeentewerf verzorgde de nodige gereedschappen (grijpers, ringen e.d.) maar er moest ook iets komen om de groep te binden naar identiteit; en zo werden hesjes besteld met de opdruk "TOP Team". TOP=Tweeklank Opruim Ploeg.   De hesjes werden toen door zijn leerlingen en wordt nu nog steeds door Henk met trots gedragen!

https://www.nieuwegeinsewijken.nl/batau-zuid/upload/afbeeldingen/img-5817-jpg.jpg


Papiertjes, sigarettenpeuken, verpakkingsmaterialen als Henk langsgeweest is ziet de straat er weer "proper" uit!    In de buurt kennen velen hem. Tijdens de kerst werd Henk door een willekeurige buurtbewonderaarster uitgeroepen tot "Sterzapper"  en ontving hij een grote chocolade ster!   Ook de middenstand liet zich niet onbetuigd met een fles wijn als dank voor het schoonhouden van het Muntplein...

Hoeveel haal je nou op?   We hebben even zitten rekenen, en we komen op 6000 liter per jaar.   Soms levert afval verzamelen ook nog wel eens wat op: een gezelschapsspelletje, briefje van twintig, pokémon kaartjes waar ie zijn kleinzoon blij mee maakt; op jaarbasis 11000 blikjes goed voor 115 kg aluminium.   Aluminium doet ongeveer 1 euro/kg.  Dus reken maar uit...   Maar sinds statiegeld is ingevoerd op blikjes, vindt hij die bijna niet meer.

https://www.nieuwegeinsewijken.nl/batau-zuid/upload/afbeeldingen/img-5816-jpg.jpg
Gezelschapspelletje

Als oud schooldirecteur en voorzitter van de historische kring, geeft Henk af en toe gastlessen "Heemkunde" op de school Vroonestein. Heemkunde is de geschiedeniskennis van je eigen woonomgeving, zeg maar voor ons Nieuwegeiners, de geschiedenis van Nieuwegein Jutphaas en Vreeswijk.   Maar als echte schoolmeester kan Henk het niet laten ook zijn boodschap "houd je leefomgeving schoon" uit te dragen.   En zo gebeurd het regelmatig dat hij met zijn leerlingen de omgeving van Vroonenstein loopt schoon te zappen.  Na heemkunde, ook een les maatschappelijk verantwoord gedrag!

https://www.nieuwegeinsewijken.nl/batau-zuid/upload/afbeeldingen/img-5822a.jpg


Tot slot nog een leuke anektdote:  een vrouw komt naar hem toe en vraagt bezorgd:  "waar zijn de bewakers?"  "Bewakers?" vraagt Henk, "hoezo?"  "Nou, u doet toch uw werkstraf?" Henk als boef!  Hoe verzint ze het?!  Voor Henk geen straf, maar een beloning: een schone "kuise" straat, voor u voor mij en al die anderen...

« nieuws overzicht