Zelfredzaamheid, wat betekent dat voor mij?

 

 

Download artikel van Wietse

Zelfredzaamheid.

De politiek heeft het over de participatie samenleving en zelfredzaamheid van mensen. In de praktijk betekent dit dat er meer van de inwoners van Nederland en dus ook van Nieuwegeiners meer wordt verwacht.

Wat precies is niet altijd duidelijk.  De politie heeft allerlei protocollen over wat de politie nog wel doet en niet meer doet, waar de politie nog wel voor komt en wanneer niet. Het lastige van de protocollen is dat die –dat kan ook niet anders- uitgaan van de gemiddelde mens.  En geen mens is gemiddeld.  

Niet iedereen is even zelfredzaam. Hoe zelfredzaam iemand is, is niet altijd duidelijk. Een simpel voorbeeld: Een aangifte doen van een vernieling per internet is voor de één een makkie en voor de ander onmogelijk.

Als wijkagent vind ik zelfredzaamheid niet vanzelfsprekend. Wat kan ik van u verwachten? Wat kunt u zelf? Wat verwacht u van mij? Wat kan ik u bieden? Onduidelijkheid kan ontevreden maken. Daaruit ontstaan de kreten: ‘de politie doet niets’; ‘ze komen toch niet als ik bel’; ‘ik doe geen aangifte, het helpt toch niet’. 

Ik nodig u uit om contact op te nemen wanneer u de reactie van de politie niet begrijpt of wanneer de politie niet is gekomen na een melding van u. Het liefst zo snel mogelijk na uw ervaring. Dan kunnen we erover in gesprek. Dan krijgt u uitleg of heeft de politie een leermoment. U kunt mij bellen via 0900-8844 of mailen: wietse.hamming@utrecht.politie.nl .

Wietse Hamming

Wijkagent

n.a.v. Wetenschappelijk onderzoek universiteit Utrecht: ’Zelfredzaamheid ontrafeld: de theorie en de beleving in de praktijk’; auteur: Michiel Van Dalen.