Persbericht van de gemeente over uitbreiding met nieuw konijnenverblijf voor dierenwelzijn

 

Kinderboerderij IJsselstee in het Natuurkwartier is uitgebreid met een nieuw konijnenverblijf waarin bezoekers zich echt tussen de konijnen kunnen begeven. Dit gebeurt onder het toezien van een beheerder. Op deze manier kunnen de bezoekers optimaal de omgang met konijnen beleven. Ook voor het konijn is dit een verbetering in hun welzijn. Het zijn sociale dieren die graag in groepsverband leven.

Om het contact met deze dieren een educatief tintje te geven, is vandaag de eerste officiële buitenles ‘Koos konijn’ van start gegaan. Daarin staat het dierenwelzijn van de konijnen centraal. Kinderen van groep 3 van basisschool De Toonladder uit Nieuwegein deden onder meer mee aan een quiz waarin vragen over het welzijn van het konijn beantwoord konden worden. De kinderen vormden vervolgens een eigen Keuringsdienst van konijnen en gaven de kinderboerderij voor het welzijn van de konijnen een cijfer voor het welzijn van de konijnen.

De buitenles ‘Koos konijn’ op de kinderboerderij De IJsselstee bestaat uit een reeks van speelse activiteiten die de kinderen van de groepen 3 en 4 van de basisschool kunnen uitvoeren. Door een nieuwe huisvesting van de konijnen zijn de beesten voor de kinderen heel goed benaderbaar. Mensen weten vaak niet dat konijnen sociale dieren zijn en dat zij graag samen zijn. Ook hebben konijnen veel ruimte nodig hebben om te knagen en te rennen, te graven en te spelen. Veel mensen tillen nog steeds een konijn op om te knuffelen, terwijl een konijn dit vervelend vindt.  ‘Koos konijn’  kan door de scholen geboekt worden bij BuitenWijs, het samenwerkingsverband voor Natuur en Milieu Educatie in de gemeenten Houten, IJsselstein, Lopik en Nieuwegein.