Laatste maanden toenemend fietsendiefstal

Wietse Hamming wijkagent Batau Noord/Zuid

Wietse Hamming wijkagent

Aandacht voor lopers fietssloten

Door Wietse Hamming, 
wijkagent Batau noord en zuid
.

 

Er worden de laatste maand in Nieuwegein meer fietsen gestolen. De politie waarschuwt voor de diefstal van fietsen door middel van een zogenaamde blanco- of moedersleutel. Dit is een sleutel die op meerdere fietsen past.   (zie onderstaande afbeelding)

moedersleutel1432478791.jpg

 Deze blanco sleutel wordt voornamelijk gebruikt bij fietsen met een ouder type slot van het merk AXA (typen 583, SL7 en SL9). Door middel van een blanco sleutel (loper) is een deel van deze slottypes te openen. Aangezien er vermoedelijk meerdere van deze sleutels in omloop zijn waarschuwt de politie de bezitters van een dergelijk fietsslot de fiets af te sluiten met een extra (kabel-)slot of door middel van een nieuw slot.

Blanco sleutels worden door sleutelmakers gebruikt om sleutels na te maken. De politie probeert uiteraard de dieven te betrappen en vraagt daarbij het publiek om op te letten en de sleutelmakers om NOOIT onbewerkte (fiets)sleutels te verkopen. Sloten die open zijn maar waar geen sleutel in zit zijn mogelijk met een blanco sleutel gekraakt en mogelijk van diefstal afkomstig.
De nieuwe typen sloten van AXA zouden niet kunnen worden geopend met onbewerkte sleutels.
Bij aanschaf van een tweede slot kunt u zich door de fietsspecialist laten adviseren. Hij kan u ook vertellen of het slot op uw fiets met een blanco sleutel geopend kan worden.

Tip 1: Zet je fiets met een kettingslot vast aan een paal of aan een hek. Nooit aan je voorwiel. Dat voorwiel kan eruit en van een andere fiets wordt een voorwiel gejat. Aan je frame kan wel, maar let erop dat het niet het stuk frame is dat je met een schroef kan losmaken. Je fiets pimpen om diefstal tegen te gaan, heeft geen zin. Dat is alleen handig voor jezelf, zodat je hem makkelijker terug kan vinden.

Tip 2: noteer de gegevens van je fiets zoals merk en framenummer. Doe bij diefstal altijd aangifte met opgeven van merk en framenummer.
Wanneer de politie bij een fietsendief een fiets aantreft, moet de politie bewijzen dat het een gestolen fiets is. Zonder aangifte geen bewijs en mag de dief de fiets houden en wordt misdaad beloond.

Tip 3:   Maak even met uw telefoon een fotootje van het framenummer, zo gebeurd, u maakt geen fouten bij het overnemen en heeft het dan altijd bij u,
maar check wel de leesbaarheid. En maak nog een foto van de hele fiets...

Wietse Hamming

wijkagent