Acties tegen auto-inbraken Nieuwegein

In 2014 is het aantal auto-inbraken in Nieuwegein met veertien procent gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor, maar in de eerste weken van dit jaar is het aantal auto-inbraken weer opgelopen. Gemeente en politie willen die trend met een aantal extra acties in positieve richting bijsturen en het aantal auto-inbraken omlaag brengen. Op deze manier hopen zij de dalende trend van vorig jaar vast te houden. 

Voorkomen van inbraken
Soms gaat het bij auto-inbraken om gelegenheidsdieven die auto’s openbreken omdat ze waardevolle spullen in iemands auto zien liggen (zoals een mobiele telefoon). Helaas komt het ook voor dat er iets uit of van de auto wordt gestolen (een airbag, een navigatiesysteem enz). Deze diefstal van onderdelen vindt vaak in georganiseerd verband plaats. Samen met de inwoners van Nieuwegein willen politie en gemeente zoveel mogelijk auto-inbraken voorkomen. 

Verdachte situatie? Bel 112!
Om effectief in te kunnen zetten op auto-inbraken, maar ook op criminaliteit in het algemeen, hebben de politie en de gemeente de oren en ogen van inwoners nodig. Niemand kent de omgeving en de mensen die er wonen beter dan de bewoners zelf. Zij zien dan ook snel of  iets niet helemaal klopt. Wie een verdachte situatie ziet wordt verzocht altijd direct  112 te bellen! De politie neemt meldingen van verdachte situaties hoog op, er zal dan ook zo snel mogelijk een eenheid worden aangestuurd.   

Wat kunnen mensen zelf doen?
De belangrijkste reden van autokraak is dat er buit te halen valt. De afdruk van een zuignap van een navigatiesysteem is soms al voldoende aanleiding voor een autokraker om zijn slag te slaan. Maar als er niets van waarde  in een auto ligt, kan het er ook niet uit worden gehaald. 

Tips tegen auto-inbraak

 • Sluit altijd de auto af: de ramen, het open dak, de portieren en het kofferdeksel
 • Neem altijd alle waardevolle spullen mee uit de auto
 • Laat het handschoenenvakje open, zodat iedereen kan zien dat er niets in zit
 • Leg geen waardevolle spullen onder de stoelen, daar zoeken dieven ook
 • Laat nooit een jas in de auto liggen: dieven gaan ervan uit dat er dan iets te halen valt
 • Laat ook niets van waarde in de kofferruimte achter. Ook deze plaats laten criminelen niet ongemoeid
 • Dek een lege laadruimte van een stationcar niet af
 • Laat een goedgekeurd alarmsysteem  installeren
 • Zelfs als apparatuur niet in het zicht ligt, kunnen dieven deze ‘zien' met behulp van bijvoorbeeld een bluetooth of   WiFi signaal dat de apparatuur afgeeft
 • Registreer merk-, serie- en typenummer van autoradio, navigatiesysteem, cd-speler, speakers, autotelefoon en andere waardevolle bezittingen 
 • Zet de auto zoveel mogelijk op een bewaakte parkeerplaats
 • Parkeer zoveel mogelijk op verlichte plaatsen zodat de auto ook in het donker voor andere mensen (melders van verdachte situaties!) goed zichtbaar is. 
 • Aangifte doen

Mensen die toch slachtoffer zijn geworden van een auto-inbraak, wordt verzocht altijd aangifte bij de politie te doen. Het is gebleken dat slachtoffers geregeld, om uiteenlopende redenen, geen aangifte doen. Eén van die redenen is dat in bepaalde gevallen de schade ook zonder aangifte wordt uitgekeerd. Erg prettig voor het slachtoffer, maar als de diefstal niet wordt gemeld bij de politie mist de politie belangrijke informatie. Het gevolg is dat er niet altijd gepaste actie ondernomen kan worden. Doe dus altijd aangifte. Dat kan op twee verschillende manieren:

-      Via internet (www.politie.nl)
Maak hiervan gebruik als er geen sporen zijn die naar een dader kunnen leiden.

-      Op afspraak aan het politiebureau (0900-8844)
Als er meer informatie over een mogelijke dader beschikbaar is, bijvoorbeeld in de vorm van sporen (denk aan bloedsporen op glas en gereedschapssporen in/aan de auto), kan er in persoon aangifte worden gedaan op het politiebureau. Ook als mensen liever geen aangifte via internet doen kunnen ze in persoon op het politiebureau terecht.

Welke vorm van aangifte er ook gekozen wordt, de benodigde informatie komt op de juiste plek terecht waardoor de aanpak efficiënter verloopt.