Historie van Fokkesteeg

Bron: Wikipedia

Fokkesteeg is een wijk van Nieuwegein, in de Nederlandse provincie Utrecht. De wijk heeft 6680 inwoners (2008[1]).

De wijk ligt ingeklemd tussen het park Oudegein in het westen en het Merwedekanaal in het oosten, en grenst verder, met de klok mee aan de wijken; Merwestein, Plettenburg, De Wiers en Zandveld.

Geschiedenis

De wijk Fokkesteeg is gebouwd eind jaren zeventig en in de jaren tachtig van de twintigste eeuw.

De naam Fokkesteeg heeft echter al een veel oudere betekenis. De naam is namelijk afgeleid van een weg, genaamd de Fokkesteeg. De weg was de oprijlaan vanaf de toenmalige Vaartse Rijn naar Huis Oudegein. De weg bestaat nog steeds en is grotendeels omgebouwd tot een fietspad.

De wijk is gebouwd in wat voor de bouw de Oude Geinsche Polder heette. Het gebied ten noorden van dè Fokkesteeg was voor 1971 onderdeel van de gemeente Jutphaas en het gebied ten zuiden hiervan was onderdeel van de gemeente Vreeswijk. Het gebied was tot 1973 in handen van Jonkheer De Geer van Oudegein.

In Fokkesteeg-Midden is in het begin van de jaren tachtig van de twintigste eeuw, met behulp van de plaatselijke woningbouwvereniging Jutphaas een Gemeenschappelijk wonencomplex gebouwd dat de naam Gemeenschappelijk Wonen Nieuwegein draagt. Het is in zijn vorm (op niet-religieuze basis) het grootste van Europa.

Indeling en straatnamen

De wijk wordt verdeeld in Fokkesteeg-Noord en Fokkesteeg-Zuid:

  • Fokkesteeg-Noord bestaat uit twee duidelijk te onderscheiden delen:
    • Tussen Merwestein en het fietspad de Fokkesteeg. Straatnamen zijn hier vernoemd naar Nederlandse plaatsen en eindigen op -veste.
    • Tussen het fietspad de Fokkesteeg en de Graaf Florisweg. Straatnamen zijn hier vernoemd naar Nederlandse plaatsen en eindigen op -schans. Dit deel wordt (echter niet officieel) aangeduid als Fokkesteeg-Midden.
  • Fokkesteeg-Zuid, tussen de Graaf Florisweg en de Wiersdijk, wat de grens markeert met de wijk Zandveld. Straatnamen zijn hier vernoemd naar Graven en Gravinnen en eindigen op -laan.

Diversen

Fokkesteeg kent een klein winkelcentrum aan de "Rapenburgerschans" en een sneltramhalte genaamd Fokkesteeg. Grenzend aan het uiterste zuidwesten van de wijk bevindt zich ook nog de sneltramhalte Wiersdijk.