Hardwerkende afval verzamelaars in Nieuwegein

Van Ron Belonje,   Wijkmanager.

Sinds 1 januari 2019 werkt een flink aantal WSW (Wet sociale Werkvoorziening) medewerkers via de WIL of op een garantiebaan bij de gemeente Nieuwegein op de afdelingen groen, grijs en schoon.  We zien ze dagelijks in de wijk. De werkzaamheden van deze collega’s gaan het hele jaar door, ook tussen kerst en week 2 van het nieuwe jaar.

Grijs houdt in de handkolken, de prullenbakken, het “stofzuigen” binnen Cityplaza en het prikwerk in Nieuwegein. De ploeg bestaat uit maximaal 20 medewerkers, 1 voorman en 1 teamleider. Wist u dat er ongeveer 1250 prullenbakken in Nieuwegein staan?  En dan bedoelen we de appeltjesgroene en grijze prullenbakken.

Deze bakken worden wekelijks en sommige zelfs dagelijks geleegd, uitzondering zijn de bakken op de winkelcentra die door de dienst uitvoering bijgehouden worden. Dit is uiteraard een mooie klus en je ziet de mannen, ja alleen mannen tot nu toe, in hun auto, scooter met kiepbak, bakfiets of lopend door heel Nieuwegein. (dus ook in de parken, de woonwijken en langs de weg).

Elke werkdag start om 06:45 uur omdat er op dat moment minder verkeer op de weg is. Als er rondom de bakken troep ligt dan prikken/vegen ze dit ook nog even op. En ja, dit is vaak best veel en vraagt een hoge betrokkenheid. 

Mede hierdoor voelen deze collega’s vaak ook echt de pijn als er weer eens een prullenbak opgeblazen wordt, niet alleen vanwege de euro’s en wat het aan gemeenschapsgeld kost maar ook omdat het ze persoonlijk raakt. Een volledige bak vervangen kost de gemeenschap ongeveer €800,00.

Met dit verhaal hoop ik dat we met z’n allen de maatschappelijke controle wat kunnen intensiveren met het oog op de vernielingen maar ook meer waardering kunnen tonen naar deze collega’s!

Op de foto een trieste collage van rond deze jaarwisseling vernielde prullenbakken.

https://www.nieuwegeinsewijken.nl/batau-zuid/upload/afbeeldingen/vernielde-afvalbak.jpg

« nieuws overzicht