Renovatie Prinses Beatrixsluizen

Renovatie is nodig om onverwachte stremmingen voor de scheepvaart te voorkomen, bovendien hebben de deuren ook de functie om hoogwater te keren. Na de renovatie kunnen de deur en de kabels er weer 20 jaar tegen.

Deur voor deur

De deuren worden om de beurt opgeknapt en vervangen volgens een doorschuifsysteem. Een deur weegt 166 ton. Het renoveren gebeurt op een scheepswerf. Tussen 16 en 23 maart wordt de laatste deur op de sluis vervangen door een opgeknapte. De deur die er nu uit wordt gehaald, komt in december terug als nieuwe reservedeur in de berging langs het Lekkanaal.

Spectaculair gezicht

Het werk duurt een week en bestaat uit afkoppeling, de verwisseling zelf en het aankoppelen en testen van de opgeknapte deur. Het verwisselen zelf is spectaculair om te zien. De timing hiervan is nooit precies te voorspellen. Bij vlot verloop wordt de deur zondagmiddag/avond uitgehesen en tussen zondagavond en maandagmiddag ingehesen. U kunt dit vanaf de openbare weg bekijken, de sluis zelf is om veiligheidsredenen niet toegankelijk.

Voor de scheepvaart is één sluiskolk de hele week gestremd, wat meer scheepvaart door de Koninginnensluis geeft.

Vervanging vierde deur 16 t/m 22 maart 2013

« wijkberichten overzicht