Bewonersinitiatief Vreeswijk genomineerd

 

 

 

 

Het bewonersinitiatief ‘Behoud Fort Vreeswijk voor de wijk’, is genomineerd voor de Nieuwegein Awards 2014.

 Maandag 1 december werden de 3 genomineerde organisaties bekend gemaakt: Stichting Vrienden van Muziek, de Kledingbank en Behoud Fort Vreeswijk.

Een grote groep inwoners van de wijk Vreeswijk zetten zich als vrijwilliger met volle kracht in om de wijkaccommodatie op Fort Vreeswijk open te houden. Tot nu toe doen zij dit zeer succesvol. Na de overname van het beheer van het Dorpshuis is er een flink stijgend bezoekersaantal, worden de ruimtes veelvuldig gebruikt en is er sprake van meer activiteitenaanbod. In de periode 1 januari tot 1 november 2014 hebben 18.671 bezoekers gebruik gemaakt van het Dorpshuis. De vrijwilligers weten zich enorm gesteund door de Vreeswijkse bevolking die dankbaar zijn dat zij nog gebruik kunnen maken van de voorzieningen op Fort Vreeswijk.

Er is een levendige samenwerking ontstaan tussen de verschillende zorg-organisaties die gebruikmaken van het Fort, zoals de huisarts, het Wijkontmoetingscentrum van Vitras, Kind&Co en de Algemene Hulpdienst. Per 1 december is Buurtzorg Nieuwegein Zuid ook gebruiker van t Fort. De wijkbewoners die als vrijwilliger werkzaam zijn vervullen een verbindende rol en leveren aanvullende (collectieve) diensten/activiteiten waar nodig. Organisatorisch loopt het zelfbeheer op rolletjes. Dankzij het team van beheerders en de vele andere vrijwilligers. Zij zorgen voor inkoop, sleutelbeheer, barbezetting, onderhoud, verhuur, nieuwe activiteiten, publiciteit, boekhouding en meer, veel meer. Iedereen heeft zijn eigen taak op basis van eigen interesse en mogelijkheden.
 

Boost
De nominatie wordt ervaren als een enorme erkenning voor hetgeen tot stand gebracht wordt. Een vrijwilliger verwoord het aldus: ‘ Weet je dat ik hier weer een enorme boost van gekregen heb. Ik ben zo trots op al die mensen die er zo keihard eraan trekken. Of het nu Rene is die zijn praatje houd voor de raadsleden, jij die aan allerlei kanten mensen weet te mobiliseren, of Roelie die de bardiensten draait. Dit is een enorme opsteker.’
 

Wijkplatform Vreeswijk
Het bewonersinitiatief behoud Fort Vreeswijk is een initiatief van het Wijkplatform Vreeswijk.Sinds november 2012 loopt er een intensief proces om te komen tot een breed gedragen businessplan. Dit plan is in september voorgelegd aan de gemeente. In februari 2015 neemt de Nieuwegeinse gemeenteraad een besluit over de definitieve toekomst van Fort Vreeswijk. Nieuwegein AwardsJaarlijks worden er Awards uitgereikt aan Nieuwegeinse inwoners en organisaties die zich afgelopen jaar/jaren hebben onderscheiden op hun eigen gebied. Nieuwegein Awards is een vrijwilligersinitiatief dat door een Comité van Aanbeveling, de gemeente Nieuwegein, lokale maatschappelijke organisaties, het lokale bedrijfsleven en vele vrijwilligers en sponsoren wordt gesteund. Voor meer informatie klik hier 

« archief overzicht