Bladkorven, hoe zit dat nu?

BLADKORVEN

Wijkplatformvoorzitter Janine Lubberding in gesprek met Teamleider Uitvoering van de gemeente Nieuwegein Kees de Bruin.

VERWARRING

Er ontstaat soms wat verwarring bij mensen in de wijk over het "bladkorvenbeleid". Daarom ben ik hierover eens uitgebreid in gesprek gegaan met de Teamleider Uitvoering, Kees de Bruin. En ik ben heel wat wijzer geworden!

HOE HET BEGON

In 2010 zijn we in Nieuwegein begonnen met VIER bladkorven. Het begon als een proef om te zien of wijkbewoners dit een goed initiatief zouden vinden. Sindsdien ontving de gemeente ieder jaar meer aanvragen voor bladkorven. Inmiddels zijn het er VEERTIG! Dus we kunnen vaststellen dat het een succes is en dat men er graag gebruikt van maakt.

“HET LIJKT ER NU ZELFS OP DAT WE AAN HET SUCCES TEN ONDER GAAN."

Het is goed om te weten dat alle 40 bladkorven op verzoek geplaatst zijn. Het is namelijk alleen nuttig een bladkorf te plaatsen als bewoners er gebruik van willen maken. "Het lijkt er nu zelfs op, dat we aan het succes ten onder gaan" zegt Kees tegen me. "Want als er nog meer mensen een bladkorf willen, dan kan dat gewoon niet meer."

WAAROM EEN MAXIMUM AANTAL?

Het blad valt slechts een aantal weken in het jaar van de bomen. In die periode is er voor het plaatsen, het legen en weer verwijderen van de bladkorven opeens materiaal en mankracht nodig. Maar we moeten dit extra werk doen met de arbeidskrachten en het materiaal dat we bij de gemeente beschikbaar hebben. De vaste ploeg die dagelijks het blad veegt en opruimt bestaat uit 7 mensen van de veegdienst, zij hebben 3 machines tot hun beschikking. Daarnaast wordt de vrachtwagen voor de bladcampagne ingezet om dagelijks al het opgeveegde blad af te voeren en daarbij leegt hij ook alle 40 bladkorven. Deze vrachtwagen wordt ook ingezet bij het ondersteunen van de twee bomenploegen die dagelijks veel hout snoeien dat ook dagelijks moet worden afgevoerd en  bij  allerlei andere ondersteunende werkzaamheden. Dat wil zeggen dat het ledigen van de 40 bladkorven maar net past tussen het uitvoeren van bovengenoemde werkzaamheden. De chauffeur wil wel meer bladkorven langs rijden, maar heeft er gewoon geen tijd voor.

HOE GAAT DAN DE VERDELING?

Iedereen kan een aanvraag doen. Elk jaar in de herfst bekijken we alle aanvragen die zijn binnengekomen en de plaatsen waar ze al eerder stonden. Op basis van die informatie maken we dan een zorgvuldige afweging voor de nieuwe verdeling van de bladkorven, waarbij we rekening houden met zaken als hoeveel bomen er in een straat staan, welk soort blad er valt, hoeveel omwonenden er gebruik van kunnen maken, de spreiding over Nieuwegein, de veiligheid en de bereikbaarheid bij het legen van de bladkorven. Op de website van de gemeente is de lijst te vinden waar alle 40 bladkorven staan. Kijk bij bladcampagne.

HULPVRAGEN

Hopelijk geeft deze informatie u ook meer inzicht in het bladkorvenbeleid. Staat de bladkorf voor u te ver van huis vandaan, vraag dan ook hulp aan uw buren, misschien willen zij het door u in zakken verzamelde blad wel even legen in de korf verderop?

« archief overzicht