Op weg naar schone energie in 2040

Op weg naar schone energie in 2040

Hoe dan?!                                                                              

De omslag naar schone energie vraagt wat van iedereen. Nieuwegein heeft de ambitie om in 2040 een energieneutrale stad te zijn. Dat betekent dat alle in de stad gebruikte energie volledig uit duurzame bronnen afkomstig is en dat we met elkaar minder energie gebruiken. Dit kunnen we alleen samen bereiken. Daar helpen wij u natuurlijk bij.

Huurders
Ook zonder eigen huis kunt u besparen op uw gas- en energierekening. Dat begint met het licht uitdoen en korter douchen, maar er is veel meer mogelijk. Via www.energiebox.org vraagt u een energiebox en een energiescan aan. Een energieadviseur komt gratis bij u langs om te ontdekken waar u kunt besparen. In de box vindt u een aantal handige hulpmiddelen. In 2020 kunnen ook woningeigenaren de Energiebox aanvragen.

Huiseigenaren
Maak jouw huis slimmer via Jouwhuisslimmer.nl
Jouwhuisslimmer.nl is een digitaal energieloket voor handige informatie over het verduurzamen van uw huis. Denk bijvoorbeeld  aan een quickscan, buurtacties, hulp bij het opvragen van offertes, het vinden van geschikte bedrijven en diverse financieringsmogelijkheden. Op jouwhuisslimmer.nl/nieuwegein vindt u ook de handige tool Mijn Huis. Deze helpt u om te bepalen welk deel van uw huis u als eerste kunt verduurzamen. Ook ziet u meteen wat dat ongeveer gaat kosten. Mijn Huis geeft ook aan hoe snel u uw geld weer terugverdient doordat u energierekening lager wordt.

Financiering
De duurzaamheids- en verzilverlening van de gemeente Nieuwegein is bedoeld voor mensen die geld willen lenen om te investeren in verduurzaming. Tegen een lage rente kunt u geld lenen voor bijvoorbeeld (vloer)isolatie. De duurzaamheidslening betaalt u terug in maandelijkse termijnen. De verzilverlening wordt pas afgelost als het huis verkocht wordt, waardoor de bewoner geen extra maandelijkse kosten heeft. Op jouwhuisslimmer.nl/nieuwegein  vindt u alle informatie over deze financieringsmogelijkheden.

Wie investeert in tenminste twee duurzame isolatiemaatregelen, kan subsidie aanvragen bij de rijksoverheid. De subsidie dekt ongeveer 20% van de kosten. U kunt de subsidie achteraf aanvragen via www.rvo.nl/seeh. Hij kan aangevraagd worden voor maatregelen die na 1 september 2019 uitgevoerd zijn.

Hulp bij uitvoering
Energie-N is een Nieuwegeinse vrijwilligersorganisatie die bewoners helpt bij het verduurzamen van hun huis. Zo heeft zij een collectieve inkoopregeling voor isolatie van de kruipruimte. Daarnaast doen hun energieadviseurs warmtescans en energiegesprekken. Zo krijgt u, bij u thuis, objectief advies over waar u het beste kunt beginnen met verduurzamen. Op www.energie-n.nl vindt u meer informatie.

Duurzaam vervoer
Subsidie op elektrische scooter
Overweegt u om uw auto te laten staan of is uw brommer aan vervanging toe? Kijk dan ook eens naar een elektrische scooter. De e-scooter is een snelle en duurzame manier van vervoer, zeker in de stad. Schaft u er één aan (met lithiumaccu), dan kunt u bij de gemeente 500 euro subsidie aanvragen. Op  www.nieuwegein.nl/e-scooter vindt u meer informatie. Wees er snel bij, want meer dan de helft van de subsidie zijn al vergeven.