Nieuwegein vernieuwt glas- en papiercontainers

Nieuwegein krijgt de komende maanden nieuwe glas- en papiercontainers. Na jaren van trouwe dienst zijn ze aan vervanging toe. De nieuwe glascontainers zijn uitgerust met geluiddemping en maken dus bijna geen geluid. De meeste nieuwe containers worden op de plek van de oude containers gezet. Op een paar plekken zet de gemeente er containers bij. Sommige containers worden op een betere plek gezet. En een enkele container wordt weggehaald zonder dat er een nieuwe voor in de plaats komt. Inwoners die in de buurt wonen van een container die wordt verplaatst of weggehaald, krijgen van te voren van de gemeente bericht.

Tijdens de werkzaamheden bij u in de buurt kunt u geen gebruik maken van de glas- en papiercontainer waar u normaal uw glas en oud papier naartoe brengt. U kunt het glas- en papier even opsparen of naar een andere container brengen. Deze vindt u via de app van RMN gratis te downloaden via uw app store.

Verpakkingsglas is heel goed opnieuw te gebruiken. Glasscherven zijn een belangrijke grondstof om glas van te maken. Het recyclen van glas bespaart natuurlijke grondstoffen en energie. Dus ook CO2-uitstoot. Om het te kunnen recyclen, moet glas gescheiden van het restafval worden ingezameld. Alleen glas dat bij het restafval wordt weggegooid, wordt verbrand en zijn we voorgoed kwijt. Glas scheiden heeft dus zin. De glascontainers hebben drie gaten, voor wit, groen en bruin glas. Zo kunt u het glas op kleur scheiden. Dat is belangrijk, omdat je alleen van witte scherven weer wit glas kunt maken. De glasinzamelauto heeft drie aparte compartimenten zodat ook bij het legen van de containers en tijdens het transport de kleuren van elkaar gescheiden blijven.

Oud papier is nieuw papier

Wie oud papier scheidt, doet aan papierrecycling ervan. Schoon en droog oud papier dat gescheiden is ingezameld, is een waardevolle grondstof voor het maken van nieuw papier en karton. 85% van ons nieuwe papier en karton bestaat uit gerecycled papier. Papier dat bij het restafval wordt gedaan, wordt met het restafval verbrand en zijn we voorgoed kwijt.

bron: gemeente Nieuwegein