Mental Health First Aid Nieuwegein

Als iemand zich in zijn vinger snijdt of het hoofd stoot, dan pak je thuis de EHBO-koffer. Maar wat doe je als een geliefde, een vriend, de buurman of je leerling een paniekaanval krijgt of somber lijkt en steeds minder naar verjaardagen komt? Tijdens de cursus ‘Eerste hulp bij psychische problemen’, die op 1 oktober 2019 in Nieuwegein van start gaat, leer je hoe je het verschil kunt maken voor die geliefde, vriend of buurman.

Maak jij het verschil?
De cursus ‘Eerste hulp bij psychische problemen’ is een internationaal erkende cursus, waarin je leert hoe je eerste hulp kunt bieden aan mensen met (beginnende) psychische problemen of aan mensen die in een crisis verkeren. In de cursus krijg je informatie over psychische problemen en er is veel aandacht voor het aanleren van vaardigheden. Ook leer je hoe je kunt handelen wanneer iemand in een crisis verkeert. Na de cursus kun je iemand de helpende hand reiken; je kunt echt het verschil maken voor iemand die zich mogelijk heel eenzaam voelt en die verstrikt is geraakt in de problemen die hij ervaart.

Waarom Mental Health First Aid (MHFA)?
Psychische problemen komen vaak voor: meer dan 40% van de Nederlanders heeft er op enig moment in zijn of haar leven last van. Bijna iedereen kent wel iemand met een psychische aandoening: in je familie, in je vriendenkring, op je werk of op school. Door gebrek aan kennis en vooroordelen over psychische aandoeningen zoeken mensen vaak pas heel laat of geen hulp. MHFA kan helpen deze drempel te verlagen zodat mensen in een vroeg stadium passende hulp zoeken en vinden. Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat dat drie jaar geldig is. Je bent daarmee ‘first responder’ MHFA. 

Voor wie is de cursus?

De cursus is voor iedere volwassene toegankelijk, omdat iedereen op een bepaald moment in zijn leven met psychische problemen te maken krijgt in je vriendenkring, tijdens je opleiding of in je werk. Het herkennen van signalen en weten hoe je hier op een goede manier op kunt reageren, maakt dat je veel kunt betekenen voor een ander.

Praktische gegevens
De cursus wordt gegeven aan vier verschillende groepen die op verschillende momenten starten. In totaal is een gehele cursus vier bijeenkomsten van drie uur. De data daarvan staan hieronder vermeld. De vierde en laatste groep is specifiek bedoeld voor mensen die geregeld in aanraking komen met jongeren met psychische kwetsbaarheid.

De cursus wordt gratis aangeboden door Altrecht en de gemeente Nieuwegein. Er kunnen minimaal 8 en maximaal 15 deelnemers meedoen aan de cursus.

Wil je je aanmelden voor een cursus? Stuur dan een email naar i.leijten@nieuwegein.nl en vermeld in welke groep je zou willen deelnemen.

Groep
Data/ tijd
Locatie
Aanmeldlink


Groep 1
1, 8, 15 en 29 oktober
14:00 – 17:00
Buurtplein Zuid
https://mhfa.nl/archives/events/nieuwegein-1-mhfa-standaard-1-8-15-29-oktober

Groep 2
3, 10, 18 en 31 oktober
14:00 – 17:00
Buurtplein Zuid
https://mhfa.nl/archives/events/nieuwegein-2-mhfa-standaard-3-10-18-31-oktober

Groep 3
29 okt
5, 12, 19 nov
14:00 – 17:00
Buurtplein Zuid
https://mhfa.nl/archives/events/nieuwegein-3-mhfa-standaard-29-oktober-5-12-19-november

Groep 4
(MHFA-Youth)
20, 27 nov
4, 11 dec

14:00 – 17:00
Buurtplein Batau
https://mhfa.nl/archives/events/nieuwegein-4-mhfa-youth-20-27-november-4-11-december